Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

 Το 2013 με το φανατισμό του νεοφώτιστου στον Arduino παρουσίασα ένα πλήρες σύστημα συγχρονικής λήψης και απεικόνισης που εκμεταλλευόταν τις δυνατότητες του Arduino για τη λήψη δεδομένων από αναλογικούς και ψηφιακούς αισθητήρες. Από τότε και μέχρι σήμερα διατηρώ αμείωτο το ενδιαφέρον μου για την αξιοποίηση του Arduino ή και άλλων αντίστοιχων μικροϋπολογιστικών συστημάτων στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών, συνεχίζω να αναπτύσσω το λογισμικό λήψης και απεικόνισης δεδομένων, αλλά έχει μετατοπιστεί το ενδιαφέρον μου σε μικρότερες και απλούστερες διατάξεις, ώστε να είναι δυνατή η κατασκευή τους ακόμη και από τον αρχάριο και να δίνεται περισσότερη σημασία στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών με τη βοήθειά τους.



Αυτή η πορεία της σκέψης μου αντικατοπτρίζεται καθαρά στο νέο βιβλίο μου, που διατίθεται ελεύθερα και στο οποίο:

• Παρουσιάζεται η χρήση πολλών διαφορετικών αισθητήρων για την πραγματοποίηση πειραμάτων και τη λήψη μετρήσεων, όπως για παράδειγμα η χρήση πομποδέκτη υπερύθρων για την κατασκευή μιας απλής φωτοπύλης, η χρήση αισθητήρα υπερήχων για τη μέτρηση της ταχύτητας του ήχου ή τον προσδιορισμό θέσης σε μια κίνηση, η κατασκευή ενός απλού μαγνητόμετρου, και πολλά άλλα που θα τα βρείτε ξεφυλλίζοντας αυτό το βιβλίο.

• Παρουσιάζονται διάφορες προγραμματιστικές τεχνικές όπως η εξομάλυνση των πειραματικών δεδομένων με χρήση τoυ κυλιόμενου μέσου όρου ή η μέσω λογισμικού αύξηση της διακριτικής ικανότητας των μετρήσεων (oversampling).

• Επιδεικνύονται και αξιοποιούνται οι δυνατότητες δικτύωσης Bluetooth για την ασύρματη μετάδοση δεδομένων και τη λήψη και ανάλυση από υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο εφοδιασμένο με κατάλληλη εφαρμογή ή με το PhyPhox.

• Αξιοποιούνται και άλλα μικροϋπολογιστικά συστήματα (ESP8266, ESP32) που προγραμματίζονται με το Arduino IDE και διαθέτουν κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά (π.χ. δικτύωση WiFi), που απουσιάζουν από τις βασικές εκδόσεις του Arduino. Δίνεται έτσι η δυνατότητα απεικόνισης των πειραματικών δεδομένων σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο είτε μέσω δημιουρ-γίας Web Server σε ένα ESP8266 ή μέσω αποστολής των δεδομένων σε κάποια ΙοΤ πλατ-φόρμα, π.χ. ThingSpeak.

Ελπίζω το βιβλίο αυτό να φανεί χρήσιμο στους συναδέλφους που διδάσκουν Φυσικές Επιστήμες και στους μαθητές τους.

Μεταφορτώστε το βιβλίο από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου