Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Μέτρηση μαγνητικού πεδίου με πολύμετρο

Ένα απλό μαγνητόμετρο που σχεδιάστηκε γύρω από τον αισθητήρα φαινομένου Hall SS495 (ή τον SS49Ε) και συνδέεται σε οποιοδήποτε ψηφιακό πολύμετρο για απεικόνιση της μέτρησης.


Για την τροφοδοσία του αισθητήρα χρησιμοποιούνται δύο μπαταρίες CR2032 (3,3V) σε σειρά, ενώ ένα κύκλωμα εικονικής γείωσης υλοποιείται μέσω της αντίστασης R1 = 820Ω και του ποτενσιομέτρου R2 = 1 kΩ. Η αντίσταση R3=220Ω για τον περιορισμό του ρεύματος στο LED και ο πυκνωτής C=100nFγια το φιλτράρισμα της τάσης τροφοδοσίας. Το κύκλωμα ολοκληρώνει ένας απλός on/off διακόπτης. Η ακίδα 1 της εξόδου συνδέεται στο θετικό πόλο του πολυμέτρου και η ακίδα 2 στη γείωση. Το πολύμετρο ρυθμίζεται στην κλίμακα μέτρησης τάσεων 200 mV ή 2V.
Στην περίπτωση του SS49E η έξοδος του κυκλώματος μεταβάλλεται γραμμικά από -1,4V μέχρι 1,4V όταν η ένταση του μαγνητικού πεδίου στην επιφάνεια του αισθητήρα κυμαίνεται από -100 mT μέχρι 100 mT (ακολουθεί δηλαδή ένα ρυθμό μεταβολής περί τα 1,4 mV/Gauss). Θετικές τιμές τάσης σημαίνει ότι στη μπροστινή επιφάνεια του αισθητήρα προσεγγίζει νότιος μαγνητικός πόλος και αρνητικές τιμές ότι προσεγγίζει βόρειος μαγνητικός πόλος. Το ποτενσιόμετρο R2 ρυθμίζεται για ένδειξη μηδέν απουσία εξωτερικού μαγνητικού πεδίου (το γήινο μαγνητικό πεδίο έχει τιμές έξω από τη διακριτική ικανότητα του αισθητήρα).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου